pátek 8. listopadu 2013

Vyložme si karty na stůl....

Říkám vám: Žijte Duchem,  a nepodlehněte tělesným sklonům. Tělesné sklony míří proti Duchu a Duch proti tělu; navzájem si odporují, abyste nemohli dělat, co chcete. Když jste však vedeni Duchem, nejste pod Zákonem. Projevy tělesnosti jsou zřejmé. Patří sem smilstvo, nečistota, nestydatost, modlářství, čarování, nepřátelství, svárlivost, nevraživost, zloba, soupeřivost, roztržky, sekty, závidění, opilství, obžerství a další podobné věci. Varuji vás; jak už jsem vám říkal, ti kdo tohle dělají, nebudou mít podíl na Božím království.
Galatským 5:16-21


Mám kamarádku, která věří výkladu karet a celkově kartářkám. Na střední škole si pořídila knížku, jak číst z rukou a pak nám všem kontrolovala čáry života na rukou, kolik budeme mít dětí a jak strastiplný či pohodový život povedeme. Jako zábava mi to přišlo fajn, ale nedovedla jsem si představit, že bych něco takového mohla brát vážně. A vyhazovat peníze za návštěvu kartářky, to už vůbec ne.

Jaké bylo mé překvapení, když nám kamarádka svěřila, že se chystá ke kartářce. Nacházela se v docela těžkém období, po rozvodu s manželem, dvě malé děti a nový přítel, kterého tedy znala už dlouhé roky před tím. Chtěla se od kartářky dozvědět, zda ji tento nový vztah vyjde a zda má cenu v něm vůbec zůstávat. Po zklamání ze svého manželství už nechtěla nic "riskovat". A jak velké bylo mé překvapení z jejího rozhodnutí, o to větší bylo mé zděšení, když se kamarádka svěřila, že by se podřídila jakémukoliv výkladu, které by dostala. Ano, pokud by kartářka řekla, že tento vztah není perspektivní, byla poměrně dost rozhodnutá tento vztah ukončit. No, mohla si oddechnout, protože vztahu bylo "požehnáno" a nyní je její přítel i jejím manželem. Moc tedy doufám, že se nikdy nedozví, jak málo stačilo k tomu, aby spolu vůbec nebyli.......

Jak už se píše v knize Galatským, je mnoho věcí, které nás oddělují od Boha. Které se mu nelíbí a kterých bychom se měly vyvarovat ... (tedy nejenom my ženy). To, že mezi takové věci patří smilstvo a cizoložství je tak nějak v povědomí všech, ať už věřících či ateistů. Ale že bychom mezi takové věci mohly zařadit i horoskopy, výklady karet a vyvolávání duchů...to už si mnozí neuvědomují. Možná je to tím, že každý tak nějak bere, že je to spíš pro legraci než aby se to bralo moc vážně. Problém ale nastává, když těmto věcem opravdu uvěříme. Každé zasazené zrnko nejistoty, že by to mohlo fungovat se totiž může ujmout, vzklíčit a nadělat opravdu velkou paseku  v našich životech.

Musíme si uvědomit, že v těchto případech necháváme zasahovat do našich životů úplně cizí osobu. Osobu, která nás vůbec nezná, nemá k nám žádný vztah a náš následný život ji nezajímá. I když je hezké, že jakési morální pravidlo jim zakazuje říkat velmi špatné zprávy, ale přesto možná i ten náznak, může člověka velmi ovlivnit než kdyby se dozvěděl, vše, co mu dotyčný chce říct.

Oproti tomu Bůh a jeho vztah k nám, to je něco naprosto odlišného. Má o nás starost, má k nám vztah a zůstává v našich životech.

Všechnu svou starost svěřte jemu, vždyť jemu na vás záleží.
1.Petr 5:7

Nikdy tě neopustím a nikdy nenechám. 
Židům 13:5

V tom se projevila Boží láska k nám, že svého Syna, toho jednorozeného, poslal Bůh na svět, abychom skrze něj získali život. V tom je láska, ne že my jsme milovali Boha, ale že on miloval nás a poslal svého Syna jako smírnou oběť za naše hříchy.
1.Jan 4:9-10

Tak komu dáme přednost?

Krásný den s Bohem,
Monika

Žádné komentáře: