neděle 3. listopadu 2013

co je peklo?

Po dlouhé době jsem vytáhla knížku Kauza Víra od autora Lee Strobela, abych v ní našla inspiraci o čem napsat. Tato knížka byla jednou z prvních, které jsem četla v době, kdy jsem uvěřila. A mohu ji vřele doporučit -  jak tento díl, tak i dva další "Kauza Kristus" a "Kauza Stvořitel".

Tentokrát mně zaujala kapitola o peklu. Protože to je téma, které se často může vyskytnout při rozhovorech o Bohu s nevěřícím okolím. Jak milující Bůh může připustit existenci pekla a nikdy nekončící trápení v něm. Bylo pro mně velmi zajímavé, že jsem si sama uměla na mnohé autorovi otázky odpovědět sama a ještě k tomu se mé odpovědi shodovali s filozofem, který byl v této knize tázán. A tak jsem si řekla, že bude zajímavé i pro vás si toto téma trošku objasnit.


A co je tedy důležité vědět?

- Bůh peklo nemá rád!!!

Jakože jsem živ, praví Panovník Hospodin, nemám zalíbení ve smrti ničemy. 
Chci raději, aby se ničema od své cesty odvrátil a žil!
Ezechiel 33:11

- peklo není středověká mučírna

zkuste si vzpomenout, jak je peklo v Bibli popisováno. Jako místo plné ohně, ale také jako místo, kde je tma. Opravdu může být tma na místě, kde je oheň? Když je na jiném místě v Bibli Ježíš popisován s mečem v ústech, máme to brát takto doslova? Budeme si Ježíše představovat jako kejklíře v nějaké šou, kde si vytahuje dlouhé dýky z krku? Ne, je to jen symbolický popis a tak to musíme brát.

Peklo je to naprosté odloučení od Boha, které sebou nese pocity zahanbení, úzkosti a lítosti.

Jejich trestem bude věčná záhuba v odloučení od Pána a od jeho úžasné moci. 
2.Tesalonickým 1:9

- peklo je cílem cesty

kam naše kroky mohou směřovat , podle toho, jak se v tomto životě rozhodujeme. Pokud budeme trvat na tom, aby nás Bůh "přinutil" jít po správné cestě, protože nechceme skončit v pekle, sebere nám tím možnost volby. Sebere nám svobodu.


Musíme si uvědomit, že naše vlastní poznání je tak maličké, že si vůbec nemůžeme uvědomovat hloubku Božího záměru. Nemáme vůbec právo ho nějak soudit a kritizovat jeho rozhodnutí. Pokud stvořil peklo, měl k tomu pádné důvody, které my nemusíme znát. Ale my je známe, pokud čteme Bibli...

Ježíš mu řekl: "Miluj Hospodina, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí. To je první a největší přikázání."
Matouš 22:37

Z toho vidíme, že plnit Boží vůli není složité. Ano, leckdy je to těžké, ale všichni víme, co nás k Bohu vede a co nás odvádí. Nemůžeme se vymlouvat na nesrozumitelnost, nepochopení slov a nevědomost. A také si tu musíme uvědomit, že pokud toto přikázání nedodržujeme, pak tím snižujeme autoritu Boha. Urážíme ho naší arogancí, nezájmem či cíleným zesměšňováním. Copak takového člověka pak může Bůh přijmout do nebe? Když ho my celý náš pozemský život odmítáme, pak i on má právo nás odmítnout v nebi. A proto tu je peklo. Cíl naší cesty, pokud nechceme být s Bohem.

Také bychom měli zapomenout na výmluvu, že jsme neměli jak Boha poznat. Bůh dělá vše, co může, aby dal lidem šanci ho poznat. a aby na to byl dostatek času...

Jeho neviditelné znaky - jeho věčnou moc a božství - lze už od stvoření světa rozumem postřehnout v jeho díle. Nemají tedy výmluvu.
Římanům 1:20

"Z jednoho člověka učinil celé lidstvo, aby žilo na celém zemském povrchu. Vyměřil jim určená období a hranice jejich života, aby hledali Boha, zda by se ho snad mohli dotknout a nalézt ho - ačkoli není daleko od žádného z nás."
Skutky 17:26-27

Pán neotálí splnit svůj slib, jak si někteří myslí, ale prokazuje vám svou trpělivost. Nechce totiž, aby někdo zahynul, ale aby všichni došli k pokání.
2.Petr 3:9

Ani to, že bychom si v pekle vysloužili druhou šanci, není správné řešení. Bylo by to hezké vědět, že si tady na světě můžu dělat co chci a v případě, že tedy Bůh opravdu existuje, tak se v pekle "polepším" a napravím tak vše, co jsem zde natropila. Ale chyba! Pokud by to tak bylo, naše rozhodnutí přijmout Boha a chtít být s ním v nebi už nebude naše svobodné rozhodnutí. Bude to jen zoufalá touha se vymanit z pekla a ne naše svobodná volba. Máme proto tento život zde na zemi, abychom Boha našli a svobodně se rozhodli.

A i když je toho ještě hodně, co by se tu mohlo probrat, tak to teď ukončím všeříkajícím veršem:

Kdo přichází k Bohu, musí věřit, že Bůh je a že odměňuje ty, kdo jej hledají.
Židům 11:6

Krásný den s Bohem,
Monika

Žádné komentáře: