pátek 15. listopadu 2013

Inspirace pro vánoční tradice

Přemýšlela jsem, jaký článek pro vás připravit a přiznávám bez mučení, že v mé hlavě jsou právě teď blížící se Vánoce...
Možná proto, že některé vánoční přípravy u nás probíhají již teď, abych se vyhnula stresu kolem Vánoc, protože nás bude o jednoho člena rodiny víc, tak už jsem teď v půlce listopadu vánočně naladěna :-D Asi hormony :-D

A tak to nebudu lámat přes koleno a velmi pravděpodobně z následujících článků bude dýchat vánoční atmosféra a inspirace.

Pro dnešek jsem pro vás (i pro mně) vyhledala inspiraci pro nové vánoční tradice...

1) VÁNOČNÍ VÁZA


Původně je váza určena k tomu, že se tam vhazuji modlitby nebo jména lidí, za které se chce rodina pomodlit. Odpadá pak takový ten stereotyp například před jídlem, kdy se časem sklouzává k velmi podobným modlitbám, které začnou být...nudné.

Mně osobně však napadlo (při "surfování" na netu), že by se to dalo použít i jinak. A tak mám v plánu, že si takovou vázu doma taky pořídíme a budeme tam s Terezkou každý den vhazovat lístečky, za co jsme Bohu vděčné a za co mu chceme poděkovat. Následně, až budeme strojit stromeček, lístečky nějak zakomponujeme na stromek jako ozdoby a budeme si o svátcích jejich čtením připomínat, co vše nám Bůh dává a za co mu jsme vděčni.

2) VÁNOČNÍ "SVÍČKOVÁ" MODLITBA


Tato záležitost byla původně vymyšlena pro podzimní období a je z blogu Women Living Well, ale já si myslím, že se to dá použít i pro vánoční čas.

Takže jak na to? Pořiďte si svíčky ať už s vůní či bez a palte je dle libosti :-D A v momentě, kdy se vaše oči zastaví na plápolajícím světýlku, učiňte krátkou modlitbu. Je na vás, za co se budete chtít pomodlit, za co poděkovat, na koho pomyslet. Důležité je, že se na moment zastavíte a vzpomenete na Boha. A právě svíčka vám to bude připomínat. Tím, že člověk pravděpodobně nepálí svíčky po celý rok, bude to takový příjemný detail, který nás k modlitbě popostrčí.

3) VÁNOČNÍ KOŠ KNÍŽEK


A tuto inspiraci jsem našla přes Pinterest (který je mimochodem plný úžasných nápadů). Přes obrázek jsem se dostala na blog, kde rodina popisovala svou vánoční tradici. Každý rok si pod stromeček (který mají nazdobený po celý prosinec) dají vánoční koš, který je plný dětských vánočních knížek, které jsou vánočně zabalené. Poté si každý den jednu knížku rozbalí a čtou.

Věřím, že v našich českých podmínkách se asi těžko najde rodina, která by měla doma 24 vánočních knížek (ale kdo ví, třeba ano) a tak mně napadá jen drobná obdoba tohoto nápadu. A to, že tam bude knížek podstatně méně, ale budou se číst častěji nebo se některé dny bude číst Bible (mohly by tam být například kartičky s texty z Bible nebo pro malé děti obrázky, které si budeme v prosinci připomínat....)

4) VÁNOČNÍ KRABIČKA NA POHLEDY


Zde opět nápad z blogu Planet of the Apels, kde si vyrobili tuto krabičku, kam ukládají vánoční pohledy a přání z předešlých let a pak se za dotyčné modlí. Během společných rodinných chvilek takové kartičky i vyrábí pro blízké lidi a vkládají je do krabičky, aby je pak mohli při modlitbě použít.

Tady není potřeba nějaké inovace, myslím, že je to výborný nápad! Jen škoda, že se posílání tištěných přání dost odložilo stranou a vedou virutální pohlednice.

5) ADVENTNÍ KALENDÁŘE


Na internetu jsem našla dvě zajímavé varianty. Ta první je spíše pro větší děti, kdy se do kapsiček vloží verše z Bible a každý den se jeden přečte. S dětmi můžeme kapsičky vyrábět společně a kartičky pak pro ně budou překvapením. Kreativitě se meze nekladou :-)


V druhé variantě se mohou vánočně nazdobit třeba krabičky od sirek, ale třeba i obálky či co vás napadne a do jejich útrob pak vložit papírky s úkoly pro jednotlivý den. Ať už to budou nějaké legrační úkoly nebo třeba úkoly, které potěší ostatní lidi, protože Vánoce nejsou jen o tom, že něco dostáváme, ale že i sami dáváme...

A to je myslím pro dnešní dávku inspirace vše :-)
Moc doufám, že vás tento článek vánočně naladil, inspiroval a také potěšil. Budu ráda za vaše komentáře.
Krásný den s Bohem.

Monika

Žádné komentáře: