středa 9. září 2015

Plánujete?

Tak vás po dlouhé době opět zdravím :-)

Znám takové rčení, že pokud chcete Boha rozesmát, řeknete mu o svých plánech ...
... no řekla bych, že je to pravda.

Naši naprostou přirozeností je plánování. Někdo plánuje jen v hlavě, někdo i na papíře. Proto máme taky různé diáře, kalendáře a nebo třeba aplikace v telefonu či na počítači. Plánujeme pár dní dopředu, ale jsou i tací, kteří mají "nalajnováno" i daleko do budoucnosti. Nebudu tajit, že ačkoliv naší Terezce je 4,5 roku, mám už představu o její základní škole a popravdě i o střední :-D Ale nechávám si volná vrátka pro náhradní varianty :-)


Jsou ale tací, kteří na určité plánování rezignovali. Moje mamka mi vyprávěla, jak s námi - 3 dětmi - zjistila, že něco plánovat je naprosto zbytečné. Vždy se něco může zvrtnou a většinou také že zvrtne :-) A to teď mohu naprosto potvrdit. Jakmile se totiž do rodiny narodí děti, nic není stejné. Je to krásnější, ale také dost nepředvídatelné. A tak jsem si třeba včera malovala, jak si udělám hezký večer, konečně zasednu nad tímhle blogem a konečně to zase trošičku rozproudím.

Je vám asi jasné, že večer dopadl naprosto jinak. Odjezd na chirurgii do nemocnice, ranní cesta na další sono a nakonec přejezd do druhé nemocnice k doktorce, která má Ondru v péči. Nebudu se tu rozepisovat o Ondrových problémech, ale můžu všechny uklidnit, že je v pořádku a jednalo se o banalitu. Protože je však Ondra na chirurgii sledován, nemůžeme si dovolit nic zanedbat a tak se holt na kontrolu muselo.

Když jsem však myslela na ty své večerní plány, vzpomněla jsem si na to výše zmíněné rčení a musela se smát taky.

O to míň se však směji, když si uvědomím, že třeba oddaluji čtení Bible, rodinné studium či učení Terezky. Plánuji, jak uděláme to či ono, místo abychom si sedli a pustili se do toho.


Potom jim vyprávěl podobenství: "Pole jednoho bohatého člověka přineslo hojnou úrodu. 
Přemýšlel: "Co si počnu? Vždyť nemám kam shromáždit úrodu!" 
Pak si řekl: "Udělám tohle - zbořím své stodoly, postavím větší a do nich 
shromáždím všechno své obilí a zásoby. Pak si budu moci říct: Podívej, máš spoustu 
zásob na spoustu let. Oddechni si, jez, pij, užívej!" 
Bůh mu ale řekl: "Ty blázne! Dnes v noci umřeš. Čí bude, co sis nachystal?" 
Tak je to, když někdo hromadí pro sebe, ale nebohatne v Bohu."
Lukáš 12:16-21


"Pochopte, že kdyby hospodář věděl, v jakou hodinu má přijít zloděj, 
nedovolil by mu vloupat se do domu. Proto i vy buďte připraveni, 
neboť Syn člověka přijde v hodinu, o které netušíte."
Lukáš 12:39-40

A tak si říkám, že když nevíme dne ani hodiny, kdy Ježíš přijde, může to být klidně ještě dnes večer, zítra ráno nebo příští týden. Může to být i za roky a za několik odrostlých generací. Ale to poselství, které máme v Bibli nám ukazuje, jak se k tomu máme postavit. Nevíme kdy a proto máme být připraveni. Bez plánování do budoucna, prostě teď v přítomnosti. Hledat správnou cestu a žít podle jeho Slova.

Tak pojďme do toho společně.
Bez plánování.
Prostě teď.

Krásný den s Bohem.
Monika

4 komentáře:

Kejt řekl(a)...

Je to pravda :-) moc pěkně napsané a jsem ráda , že je Ondra v pořádku. Také to tak mám :-))) plánuji,představuji si a pak je to jinak, ale zjistila jsem, že když nechávám stáýle v sobě prostor pro odevzdanost každého okamžiku, tak ty změny přijímám nějak klidněji a v poho. Snad na té cestě vytrvám :-)) pá

Monika řekl(a)...

Ahoj Kejt, díky za hezký komentář! To co píšeš je pravda, jen se to klidnější přijímání změn musím trošku naučit, zatím jsem většinou uzlíček nervů (co se týče zdraví dětí)... :-)

Jana řekl(a)...

Ahoj Moni, taky te zdravim. Jo jo, mam to taky tak :)

Monika řekl(a)...

Ahoj Jani :-)