sobota 16. února 2013

"PRAYER LIFE"

Vítám vás opět u dalšího článku a chci se hned zkraje omluvit za anglický název příspěvku. Musím se přiznat, že některé názvy, pojmy jsou mi bližší v anglickém jazyce a tohle je jedním z nich. Zní mi to melodičtěji v hlavě a líp se mi to proto i vyslovuje. Proto hned varuji, že se ještě s něčím takovým určitě setkáte, ale zároveň doufám, že vás to neodradí a ve čtení budete pokračovat :-)

Tak o čem to chci dneska psát? Je to něco, co je mým velkým problémem. Ano, každý v něčem máme své rezervy a já se stydím, ale přiznávám, že tohle je oblast, která u mně snese velké zdokonalování. ... Je to modlitba a čas trávený s Bohem.  Je to taková ta chvilka ztišení se - zde bych použila angličtinu  "QUIET TIME"  - kdy se oddáme jen myšlenkám, modlitbám a komunikaci s Bohem. Nemyslím tím okamžiky, kdy myjete nádobí a vzpomenete si na Boha, nebo rychle odříkáte krátkou modlitbu při procházce s dítětem. Je to čas, kdy si najdete klidné místo, ničím a nikým nerušena se otevřete Bohu.


Já osobně si neumím najít ten správný čas, dát tomu pravidelnost a hlavně hloubku prožitku. Zjistila jsem, že má soustředěnost nabyla povážlivých trhlin poté, co se nám narodila dcera a já například při modlitbách na bohoslužbě jedním okem pozorouje Terezku, abych ji mohla usměrnit, kdyby chtěla povídat, volat nebo se zvednout a jít si hrát. Moc mě to mrzí a cítím to jako velký problém. A tak jsem hledala na internetu, ale i v Bibli nějaké rady, které vám teď sepíšu a snad to pomůže nejenom mně, ale i vám . Dejme se do toho.




Nejprve bych chtěla vybrat verše z Bible, které se o modlitbě zmiňují.


Modlitba dokáže mnoho - 

Má někdo z vás trápení? Ať se modlí. Je někdo šťastný? Ať zpívá chvály. Je někdo z vás nemocný? Ať zavolá starší sboru a ti ať se za něj modlí a mažou ho olejem v Pánově jménu. Modlitba víry uzdraví nemocného, Pán ho pozdvihne, a pokud spáchal nějaké hříchy, bude mu odpuštěno. Vyznávejte si navzájem své hříchy a modlete se jedni za druhé, abyste byli uzdraveni. Vroucí modlitba spravedlivého dokáže mnoho. Eliáš byl člověk jako my, a když se horlivě modlil, aby nepršelo, na zemi nezapršelo tři a půl roku. Když se pak modlil znovu, nebe vydalo déšť a země úrodu. 
Jakub 5:13-18

Modlitba je Bohu milá - 

Především prosím, aby se konaly prosby, modlitby, přímluvy a díkůvzdání za všechny lidi, za krále i za všechny vysoko postavené, abychom mohli vést klidný a pokojný život ve vší zbožnosti a počestnosti. Tak je to správné a milé našemu Spasiteli Bohu, který chce, aby všichni lidé byli spaseni a došli k poznání pravdy. Je přece jediný Bůh a jediný prostředník mezi Bohem a lidmi, člověk Kristus Ježíš, který dal sám sebe jako výkupné za všechny lidi. 
1.Timoteus 2:1-6

Modlit se často - 
Neustále se modlete. 
1.Tesalonickým 5:17

Modlit se bez prázdných slov - 

Když se tedy modlíte, neříkejte prázdná slova jako pohané, kteří si myslí, 
že budou vyslyšeni pro množství svých slov.
Matouš 6:7

V Modlitbách odpouštějte - 

Když se postavíte k modlitbě, odpouštějte, pokud něco proti někomu máte, 
aby i váš Otec v nebesích odpustil vaše prohřešky vám.
Marek 11:25

Modlete se v Ježíšově jménu- 

O cokoli poprosíte v mém jménu, to udělám, aby byl Otec oslaven v Synu. 
Jan 14:13

a na závěr 



Když budete věřit, dostanete, o cokoli v modlitbě požádáte.
Matouš 21:22



A teď k praktické stránce. Já jsem člověk, který potřebuje trošku pomoci. Nějak si věci uzpůsobit, pořídit se pomůcky  a podobně. Pamatuji si článek, který jsem kdysi četla (a přiznám se, že už nevím kde), který právě radil, jak si v tomto směru pomoci a který byl přesně moje gusto :-D A tak teď lovím v paměti,  a zkouším i se svou troškou do mlýna, abych vám nějaké ty tipy a rady předvedla.




NAJÍT SI SVÉ TICHÉ MÍSTO

- kdekoliv v bytě, kde budete mít čas pro sebe. Kde nebudou běhat děti, vyptávat se manžel, zvonit telefon či jiné rušivé elementy. Zkuste se domluvit s manželem, aby vám na ten čas pomohl s dětmi.

UPRAVTE SI SVÉ MÍSTO

- mějte prostor, kam si položíte Bibli, sešit, psací potřeby, případně i vonnou svíčku, která navodí tu správnou atmosféru, šálek čaje či kávy...

NAJÍT SPRÁVNÝ ČAS

- určitě bude problém, když se rozhodnete uprostřed dne, kdy chystáte oběd, staráte se o děti, jste v práci nebo řešíte nákup, že byste si zalezly třeba do ložnice a ať se svět zboří. Nebudete mít klid, však je vám to jasné. Co takhle si najít čas brzo ráno, stačí třeba vstát jen o 15-20 minut dřív než první člen rodiny :-D Nebo před spaním.....

CHCE TO PRAVIDELNOST

- můj velký problém, neumím dělat věci moc pravidelně. Je to otázka vůle a zvyku, takže na tom musím ještě zapracovat.

POMŮCKY

- někomu pomůže mít pěkný sešit na psaní poznámek, myšlenek, modliteb - takový "PRAYER JOURNAL"  (modlitební notes) Kdo umí anglicky, zde je odkaz na stránky, kde paní moc hezky píše o svých notesech, která si píše už leta. 



Nebo si můžete zavést "PRAYER BOOK" (něco jako kniha modliteb). Toto je super pomůcka, kteoru máme i my doma. Inspirovala jsem se na těchto stránkách




 - a používáme to celá rodina. Přiznám se, že zatím ne pravidelně, ale pracujeme na tom. Postačí k tomu fotoalbum, které si jen dozdobíte a na každou dvojstránku si uvedete takový rozpis (jako rodina, přátelé, církev, práce, zdraví, děti, ......),  a pak cílené osoby či události, za které se modlíte. Je moc hezké vidět s odstupem času, jak se některé modlitby již vyplnily.




Nechci tím ale říct, že se máme modlit jen jednou denně v určený čas. Stále platí, že by modlitby měly být součástí celého dne. Ale i tato soukromá schůzka s Bohem je důležitá pro naše srdce, pro náš klid a hlavně pro prohloubení našeho vztahu s Bohem. 


Máte i vy nějaké tipy? Podělte se s námi - zde nebo i na Facebooku.

Přeji pěkný víkend,
Monika

Žádné komentáře: