pátek 25. listopadu 2011

Jak odolat?

Všimli jste si někdy, co všechno na vás vyskočí za zprávy, když zapnete internet? Čím vším se vás snaží zaujmout, abyste si přečetli právě ty a ty zprávy? V poslední době mám pocit, že lidi nezajímá nic jiného, než ženy v bikinách. Alespoň podle toho, co ukazují titulky na stránkách internetu. Právě tyto jsem našla dnes po otevření stránek Seznamu:

"Musíte vidět: tahle obdařená zrzka je teď nejžádanější modelkou spodního prádla"

"Božský pohled: Exmilenka George Clooneyho Elisabetta Canalis předvedla výstavní tělo v bikinách"

"Podívejte se: Dana Morávková v mini se svíjí v objetí obrovského černocha"

Opravdu je to tak důležitá informace, která většinu lidí přesvědčí, aby si odkaz otevřeli a podívali se? Musím říct, že mě zrovna tento druh informací moc neoslovuje. Možná proto že jsem žena....ale myslím, že i kdyby to bylo použito opačně a psalo by se tam o mužích, asi bych stejně nestála o obrázky polonahých mužů, kteří asi nemají nic jiného na práci, než se předvádět před fotografy. A kdyby přeci jenom?

"Slýchali jste, že bylo řečeno: "Necizolož." Já vám však říkám, že každý, kdo by se chtivě podíval na ženu, už s ní zcizoložil ve svém srdci" Matouš 5:27-28

A vidíte to, už se můžeme dostat do velkých problémů. Můžeme se vymlouvat, že jsme nic neudělali, ale tady nejde o čin jako takový, stačí i jen myšlenka a vyrovná se to fyzickému hříchu.

Dnešní svět nám to moc neulehčuje. Když vynecháme internet, stačí se podívat na televizní reklamu. Slečna ve spodním dílu plavek běhá po pláži a láká k nákupu sprchového gelu nebo deodorantu. A takovou reklamu lze vidět už v odpoledních hodinách... Ale dobře, tak vynechme i televizi....pak se stačí podívat venku na kolemjdoucí. Teď v zimě to není tak výrazné, ale počkejte jen co se oteplí. To pak vypadá, že se mnohým srazilo prádlo v pračce. A jak pak má člověk odolat různým myšlenkám? Vždyť se ani nemáme kam podívat, abychom se vyhnuli všem lákadlům Satana. Co tedy dělat?

MODLIT SE
Modlitba je rozhovor s Bohem. Nepotřebujete k tomu žádného prostředníka. Jste to jen vy a On. Slyší každou vaši myšlenku, vidí vám do nitra srdce. Zná vaše otázky ještě dřív než vás napadnou. A také na ně má svou odpověď. A tak ji u něj i hledejme.

STUDOVAT BIBLI
Víte, nemám ráda ten pocit, kdy nevím jak na něco odpovědět a pak už je pozdě. Čím víc studuji Bibli, tím snadněji najdu určité pasáže. Snadněji nacházím odpovědi. Snáze se mi komunikuje s ostatními. Ale nemylte se, nestačí si knihu jednou přečíst a věřit, že už vše víme a známe. Budete ji číst znovu a znovu a přitom zjistíte, že pokaždé najdete novou zajímavou myšlenku, zajímavý verš, něco co tam předtím nebylo :-D V Bibli také najdete příklady těch, kteří byli v podobné situaci. Můžete se jimi nechat inspirovat a použít je ve svém životě.

VYHÝBAT SE MOŽNÝM NÁSTRAHÁM
Což se samozřejmě lehce řekne ale hůře provede. Ale rozhodně to není nemožné. Lákají vás titulky na internetu? Vypněte internet a nebo si zablokujte stránky, které vás k hříchu svádějí. Pokud cítíte, že nejste dost silní, zrušte si internet. Máte problém s televizí? Vyhoďte ji. Místo toho si čtěte, choďte cvičit nebo si najdtěte jinou zábavu. Chodíte s přáteli na zábavy, kde se morálka moc neřeší? Pak stojí za to přehodnotit, zda taková místa navštěvovat. Může se vám zdát, že přicházíte o velkou legraci, pohodu a odvázanost. Ale zároveň se chráníte před průšvihem, který vás pak může mrzet.

HLEDEJTE OPORU
Víte jak zvládat těžké situace? Mít u sebe přítele, který vám s tím pomůže. Můžeme se inspirovat příbehy z Bible, ale také je fajn mít v blízkosti člověka, který vede zbožný život a může být pro nás velkou oporou. Prožívá stejné situace jako my a dovede je zvládnout? Vyhledejte ho, ptejte se a inspirujte se.

A co na závěr?

Vezměte si celou Boží zbroj, abyste ve zlý den mohli odolat, všechno splnit a zůstat stát. Stůjte přepásáni na bedrech pravdou, oblečeni pancířem spravedlnosti a obuti připraveností kázat evangelium pokoje. Nadto vždy třímejte štít víry, jímž budete moci uhasit všechny ohnivé šípy toho zlého. Vezměte si také přilbu spasení a meč Ducha, jímž je Boží slovo. Za všech okolností se modlete v Duchu; proto vždy vytrvale bděte a v každé své modlitbě a prosbě se modlete za všechny svaté. Efezským 6:13-18

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Moc hezký článek :)