sobota 1. ledna 2011

Pravé náboženství?

V neděli na dětských hodinkách teď s klukama pročítáme knížku "E-maily z pekla" od Jima Foresta. Je to o moderní komunikaci mezi dvěma démony - čerty. Vlastně to tak lehce volně navazuje na knihu od C.S.Lewise "Rady zkušeného ďábla".

Jedna kapitola se věnuje právě otázce náboženství. Náboženství totiž nutně nemusí být vírou v Boha. Zrovna v dnešní době to můžeme názorně vidět všude kolem sebe. Stačí se rozhlédnout. Když se třeba podíváme i na svůj vlastní život. Není možné, že naším náboženství je něco úplně jiného? Může to být třeba televize a nějaký pořad. Náboženstvím může být i sport. Politika, peníze, životní prostředí, móda, filmy. Kolik toho dokážeme namluvit o zvelebování bytu nebo jiné oblíbené činnosti?

Dokážeme to ale i o Bohu?

Modlíme se pravidelně a často? Myslíme na Boha? Je pro nás přednější než ostatní věci, lidi a události? Dáváme Boha na první místo v našich životech?

Náboženstvím může být cokoliv, co pohlcuje naši mysl, naše tělo a především naše srdce. Ať už to myslíme sebelíp, ať máme ty nejlepší úmysly....v případě, že tím prvním a jedinným není Bůh, máme problém.

Však už král David chtěl postavit úžasný chrám pro Boha, protože si myslel, že Jeho stánek není dostatečně vhodný. V NZ se dočítáme o návštěvě Ježíše u Marie a Marty. Marta byla pohoršená, že ji sestra vůbec nepomáhá s pohoštěním. Měla pocit, že ví, co je důležitější a přitom Marie byla ta, která jednala dobře. Jsme jen lidé a mýlíme se. Proto je tu ale Bible, která nám pomáhá vše správně chápat. Je tu Bůh, který je s námi, jen ho nesmíme zastínit vlastní osobností.

A jelikož je dnes 1.1.2011, přeji všem štastný nový rok plný Boží blízkosti a požehnání. Ať nás všechny provází v našich životech a my jej dáváme na první místo i v našich srdcích!

Žádné komentáře: