úterý 5. března 2013

být "BUSY" (být v jednom kole)

Dnes bych vám chtěla prezentovat částečně kázání mého manžela, které vzniklo díky jednomu zajímavému článku z internetu  (zde si jej můžete přečíst:  Proofdirectory.)

Mohly bychom říct, že jsme  na tom dnes lépe, než v dobách ranného křesťanství, protože nejsme jako Židé pod tlakem tradic nebo jako pohané pod tlakem věřit v mnoho bohů a máme k tomu Bibli se vším, co potřebujeme. Tak se nabízí otázka: máme opravdu lepší podmínky pro duchovní růst než lidé tenkrát?


Kdo z vás, alespoň jednou, neřekl, že čas neskutečně letí? A co přitom stihneme udělat? Já tedy moc ne, aspoň si to myslím. Je tolik věcí, které jsou potřeba udělat a k tomu by se člověk chtěl ještě pobavit. No a když k tomu přidáme vcelku nenápadná lákadla, která užírají poměrně dost času  a přitom jsou značně neužitečná....TV, internet, videohry, sociální sítě - která na nás vyskakují ze všech stran...... co nám z toho dne vlastně zbývá?

A tak bych se dnes chtěla věnovat těm nenápadným lákadlům, která mohou mít poměrně značný dopad na náš život.

Nechci zatracovat úplně všechno, protože každý se potřebujeme nějak odreagovat a na někoho funguje třeba zajímavá strategická počítačová hra, někdo si sedne k televizi a na chvilku vypne. Však ne vše v televizi nebo na internetu je zbytečné. Ale musíme si dát pozor, jestli nás to od něčeho neodvádí. Jestli nás to nevzdaluje od něčeho důležitého.

Do trní je zaseto u toho, kdo slyší Slovo, ale starosti tohoto světa a oklamání bohatstvím to slovo dusí, a tak se stává neplodným. 
Matouš 13:22

Když nás totiž Satan nemůže svést k hříchu, jde na to mnohem chytřeji - zaneprázdní nás. A co je na tom vážně nebezpečné je ta celková nenápadnost.

Bojím se ale, abyste se v mysli nenechali svést od upřímné a čisté oddanosti Kristu, tak jako se kdysi hadovou vychytralostí nechala oklamat Eva. 
2 Korintským 11:3


Oblečte si celou Boží zbroj, abyste se mohli postavit ďáblovým úkladům. 
Efezským 6:11-12

Co vidíme v TV, jaké pořady sledujeme. Je v nich sex, sprostá slova, nestoudný životní styl? Četla jsem článek jedné populární americké herečky, která si vyšla do divadla na nějaké veselé představení a asi po 20 minutách odešla, protože se tam urážel Bůh. I když to bylo míněno v legraci, necítila se dobře a nepřišlo jí to v pořádku.. Jaké písničky posloucháme, videa sledujeme? Už jsem se kolikrát podivila, proč musí být v každém hudebním videu několik svlečených dívek a muži, kteří je ošahávají. Tak si říkám, že v dobách mých prarodičů by se to bralo jako dnes filmy pro dospělé....a přitom se na to dívají ještě děti.

Co všechno vidíme na Facebooku, jaký je obsah příspěvků našich přátel a jejich přátel? Jak nás skrze to všechno vidí ostatní?

Vždyť tam, kde máš poklad, budeš mít i srdce.
Matouš 6:21


Co tedy s tím? Četla jsem na internetu několik článků, kde se ženy rozhodly svůj život trošku pozměnit. Vybraly si jen některé blogy, které pravidelně čtou, zrušily si FB účet. Co dál? Zkusme si nahradit ušetřený čas duchovní aktivitou.

Nikdo ať tě nepodceňuje pro tvé mládí. Naopak, buď pro věřící příkladem ve slovu i skutku, v lásce, víře a čistotě. 
1.Timoteus 4:12


Navíc, pokud se chceme prezentovat jako křesťané, musí i náš život tomu odpovídat.  Pokud sdílíme sprosté obrázky, nechutné vtipy, propagujeme svou zálibu ve zpěvácích a hercích, kteří se prezentují značně poklesle...co to o nás vypovídá.

Hlásáme jedno a žijeme druhé???

Buďme světlem a solí tohoto světa. Nemusíme žít asketickým životem, ale dejme si pozor, jak trávíme svůj čas a jak působíme na druhé.  A ano, někdy to pro nás znamená, že musíme něco obětovat (zálibu, oblibu u přátel), ale stále je to málo oproti tomu, co obětoval Ježíš. A tak buďme rády, že my už toto podstupovat nemusíme.

Žádné komentáře: