pondělí 19. října 2015

Cítit odpovědnost nebo ji hodit za hlavu?

Znáte rčení, že děti vám vrátí to, co jste sami způsobovaly svým rodičům? Tak to je naprostá pravda. Pod to se můžu podepsat :-D

Děti prostě zlobí, ale pořád to jsou ta naše zlatíčka, která i ve 20ti budeme oslovovat zdrobnělinou a toužit po tom, abychom je mohly obejmout bez pocitu, že se dotyčné "dítě" stydí a nebo si ťuká na čelo, co blázníme :-D

zdroj obrázku


Když ale dítě zlobí, úplně cítím, jak mi další vlas zešedl, v rukou začínám mít třes a v oku tik, nemluvě o hlasivkách, které namáháte proto, aby vás dítě vůbec vzalo na vědomí :-D No ... tak to je naše domácnost. Jak pobrat všechny ty rady, že to chce brát všechno s klidem?

Víte, já si tolikrát říkám, že kdybych nevěřila v Boha, výchova dětí by byla brnkačka :-D No co, tak je nechám růst jak dříví v lese, všechno  si vykřičí, nebudou si umět ani uklidit pokojíček nebo nebudou chtít vůbec vnímat, když s nimi mluvím - tedy v momentě kdy po nich vlastně něco chci....
(berte to prosím s nadsázkou, nechci tu hlásat, že kdo nevěří v Boha, neumí vychovat své děti!)

Ale opravdu mám někdy pocit, že kdybych necítila odpovědnost za výchovu svých dětí, měla bych o dost šedých vlasů méně a nepřemýšlela bych o  prášcích s hořčíkem na nervy (tedy myslím, že takové předvádí v reklamách)... Ne že bych nechala děti zpustnout, ale asi bych spoustu věcí neřešila. Prostě bych si řekla, že to jsou ještě děti a hotovo.

Jenže já věřím v Boha a věřím tomu, co se píše v Bibli. Věřím, že naší velikou zodpovědností je právě správná výchova dětí. A jak už jsem výše popsala, nedaří se mi to tak, jak bych ráda, ale každý den je pro mě novým startem, abych to zkusila zas a znovu. Protože to, co je může čekat, pokud nebudou znát správnou cestu ... to mě naplňuje velkým strachem.


Zasvěcuj dítě do jeho cesty - nesejde z ní, ani když zestárne. 
Přísloví 22:6

Napravuj syna, dokud máš naději, jeho smrt nechtěj dopustit.
Přísloví 19:18


No řekněte, jak na vás působí tyto verše? Pokud jsme trošku rezignovaly s výchovou, pak se tohle určitě nečte úplně nejlíp. Ono ani mně ty verše nenechávají v klidu. Protože člověk na sobě vidí chyby, které dělá a které nám tu cestu za výchovou znesnadňují. Ale vidíte, nejsme v tom samy a s Bohem za zády to musí vyjít, no ne? :-)

Takže všem přeji klidné nervy a krásný den s Bohem!
Monika

středa 14. října 2015

Ve světle svíčky...

Víte, jak jsem si plně uvědomila, že se ze mě stala máma malého dítěte? Teď nemyslím porod a takové ty zlomové okamžiky v životě každého malého dítěte, ale čas, kdy na mě plně dolehla ta chvíle, že jsem se musela smát a říkat si, a je to tady, už taky patřím do toho okruhu žen, na kterých se pozná, že mají doma malého špunta.

To jsem totiž jednou byla na srazu s kamarádkou. Rodiče mi hlídali Terezku a já vyrazila do města. Už to samo pro mě byl zážitek - po měsících kojení, kdy jsem se od malé nehnula ani na krok, jsem vyrazila do ruchu velkoměsta :-) Sešla jsem se s kamarádkou, daly si kávu a zákusek a povídaly a povídaly. A při odchodu, když jsme ještě tak trošku postávaly venku před kavárnou jsem si tak nějak uvědomila, co že to mám v kapse a na denní světlo vykoukla dětská rukavička, křupka a piškot ....... Takové běžné doplňky, které každý nosí běžně po kapsách :-)

Ale já se musela smát a smát.

Teď mám doma dvě malé děti a takovou stálou připomínkou mateřství jsou hračky po celém bytě. Nedávno jsme měli období, kdy Ondra nosil autíčka a ukládal je na různá místa. A tak jsem nacházela autíčko v nočním stolku, v poličkách, v koupelně, v předsíni i v kuchyni. A vždy, když jsem na nějaké narazila, musela jsem se smát. Vždy mi to připomnělo tu jeho nadšenou tvářičku, která odráží radost ze všeho. Pochopitelně i z autíček :-)

A tak mě napadá otázka .... jak to máme s Bohem? Přepadají nás myšlenky na Boha, když doma na něco narazíme? Vyvolává to v nás úsměv a radost?



Před lety jsem na jednom blogu viděla nápad, který se dá jednoduše realizovat v každé domácnosti. Teď na podzim, kdy přichází chladnější počasí a doma si rádi uděláme útulno pomocí svíček, je to ta nejlepší doba. Stačí vybrat nějakou pěknou voňavou svíčku a dát ji na místo, kde často chodíme. A vždy, když kolem přejdeme, připomeňme si Ježíše. Můžeme se pomodlit. A nebo si poblíž nechat otevřenou Bibli a vždy si kousek přečíst. Jde o to, aby to pro nás byla stálá připomínka. Tak jako nikoho nenechá na pochybách, co se nám v hlavě honí, když někde narazíte na dětskou hračku :-)

Mějte krásné podzimní dny s Bohem,
Monika

pondělí 12. října 2015

Ježíš je...

Ježíš je...

Spasitel, Cesta, Pravda, Hlava církve, Ženich, Život, Syn Boží, Náš přítel, Učitel atd. Určitě znáte více pojmenování Ježíše, která můžeme vyčíst z Bible. Já našla na Pinterestu kartičky s jeho pojmenováním a odkazy na příslušné verše. A hned mě napadlo jejich využití při učení Terezky. Jelikož jsme s Terezkou v poslední době probíraly Ježíše, tak se nám to tématicky velmi hodí.

Takže troška inspirace pro zábavné učení.







Myslím, že k tomu asi víc není co dodat. Jen snad to, že jsem na Terezku  neskutečně "pyšná", protože ve svých 4,5 letech je schopná takto krásně řešit hádanky!

Mějte krásný den s Bohem,
Monika

sobota 3. října 2015

Celou Biblí ... (2.část)

a máme tu pokračování ...

Minule jsem vám představila rozdělení Bible podle období. Toto studium zahrnuje 3 cykly.
V prvním cyklu se děti učí pouze názvy období a k tomu dějovou linii, která jim pomáhá si pamatovat, jak jdou období po sobě.

Současně bychom měli v tomto období učit i názvy knih, které k jednotlivým obdobím patří.




Ve 2.cyklu už bychom měli při probírání období přidat podrobnější výklad příběhů (událostí a postav) a také kromě názvů knih i kapitoly. (V tomto bodě dělám změnu, kdy teprve zde budu Terezku učit názvy knih a kapitoly vynechám, protože jsme se s manželem dohodli, že tímto Terezku nebudeme zatěžovat. Takové studium si může přibrat až ve vyšším věku.)

Ve 3.cyklu už se probírají hlavní detaily událostí a také se přidávají i verše, které k nim patří. (verše, stejně jako kapitoly, si necháme na mnohem pozdější věk Terezky)

V cyklech se postupuje až v momentě, kdy dítě naprosto s jistotou zvládá vytyčené body. Jakmile v tom nemá jasno, není vhodné přecházet k dalším informacím, akorát by z toho mělo v hlavě zmatek.
Ale jak už jste si mohly všimnout, dělám si v tom vlastní systém a tudíž nic nebrání ani vám, abyste si vše připravily dle možností vašich dětí.  Terezce je 4,5 roku, takže nečekám, že se do 3.cyklu dostaneme v nějaké blízké době. Ale já nespěchám, budu ráda, když si v tom bude pomalu dělat jasno a když jí to bude bavit.

A doufám, že to bude bavit i vás. Našla jsem docela pěkné stránky, kde jsou ke stažení zdarma materiály k rozdělení Bible na období, které by vám mohly pomoci. Jsou ale v angličtině.


Mějte krásný den s Bohem.
Monika