čtvrtek 25. června 2015

Vzdálenost srdce ...


Tento lid mě ctí svými rty, srdcem je mi však vzdálený.....
Matouš 15:8

zdroj obrázku


Četla jsem si knihu Matouše a tento verš na mě vyloženě vykoukl. Znáte to, když něco čtete už po několikáté a najednou vidíte zase něco jiného než předtím? Tak je to tu. V Matouši jsem si četla určitě mnohem víckrát než v jiných knihách, ale až teď mě tento verš oslovil.

Tato slova říká Ježíš farizeům, když mu vyčítají, že jeho učedníci přestupují tradice starších. Ale ta slova patří i nám. Dnešním lidem, mně i vám.

Kolikrát se chováme jako farizeové? Kolikrát se držíme tradic a zavedených postupů aniž bychom přemýšleli nad tím, zda je to správně podle Boha. Je hezké říct, že jsme věřící, křesťané a milujeme Boha. Je to vlastně dost jednoduché. Ale až naše skutky, jednání prokáží, zda je tomu opravdu tak. A já vidím, jak každý den chybuji. Můj zavedený styl života, moje zvyky, moje preference a záliby občas upozaďují to podstatné a důležité. A já se každý den bojím, jak správně vychovávat naše děti, pokud jim nebudeme dobrým příkladem.

Víte, děti jsou vnímavé a právě ony moc dobře vidí, zda do věci dáváme jen slova nebo jestli je tam i srdce. Jsou to taková naše zrcátka a někdy ten pohled do onoho zrcadla může ukázat něco, co vlastně ani nechceme vidět. Když občas slyším svou čtyřletou dceru, jak se se mnou pokouší dohadovat (tak zkusit se to musí, že) , tak mě úplně zamrazí, protože slyším svá vlastní slova. Slova, která vypouštím z úst, když už jsem vystresovaná, unavená a ztrácím trpělivost s její tvrdohlavostí.

Jsou prostě jako houby, nasají vše, co vidí a slyší.  Takže je v našem vlastním zájmu, aby ta naše robátka viděla a slyšela to, na čem opravdu záleží. Jak důležitý je náš vztah k Bohu, jak důležitá je jeho láska k nám, proč se nenechat strhnout ostatními a jít po správné cestě.... Protože pokud to budou jen prázdná slova, naše okolí (až už jsou to děti nebo dospělí) to odhalí a řeknou si, že to asi není důležité.

Nechci být Bohu vzdálená, nechci se od něj oddělit. A také chci, aby si k Bohu našly cestu i mé děti. Aby to byl opravdový vztah, který bude vycházet ze srdce a ne jen povrchně z úst.
Stojí to za zamyšlení, nemyslíte?

Krásný den s Bohem.
Monika

sobota 6. června 2015

je libo písnička?

Na svém osobním blogu jsem si trošičku zavzpomínala a vytáhla z paměti zpěváky a písničky, které jsem měla v minulosti ráda (od základky až po dobu před dětmi). A pak pro porovnání vytvořila "playlist" přítomnosti. A protože se jedná o křesťanské interprety, tak si říkám, že by stálo za to je zmínit i zde. Třeba se někdo nechá inspirovat.

Pokud chcete, dá se totiž najít i dnes něco poslouchatelného a přitom se člověk nemusí bát, o čem že se to zpívá či jaký videoklip bude k písni natočen. Takže tady je můj druhý playlist, který bude možná pro vás trošičku neznámý, ale doufám, že díky němu se dozvíte i o zajímavých interpretech, kteří ještě nejsou u nás v Čechách ve větším povědomí.


FRANCESCA BATTISTELLI


zpěvačka, která získala ceny Dove Awards (udělované společností GMA - Gospel Music Association) a letos je nominovaná i na cenu Grammy za nejlepší křesťanské album a píseň.



MORIAH PETERS


tuto zpěvačku jsem objevila náhodou a co mě překvapilo, že na svůj první polibek čekala až před oltář. Pokud ho chcete vidět i vy, můžete v jejím videoklipu k velmi příjemné písničce, kterou uvedu v playlistu pod textem. Její manžel je jedním ze dvou zpěváků skupiny For King and Country.


FOR KING AND COUNTRY


Joel a Luke Smallbone jsou bratrské duo (i když v kapele hrají i jejich další sourozenci). Opět křesťanská kapela, která má svůj osobitý hudební styl. Australští přistěhovalci z Nashvillu :-)


TODD SMITH (a kapela SELAH)


Todd Smith a jeho žena Angie prošli velmi těžkou životní zkouškou. Ještě během těhotentsví jim bylo řečeno, že miminko má vrozené vady a nepřežije porod. I tak těhotenství nepřerušili a svou dcerku mohli držet ještě dvě hodiny v náručí, než zemřela. Todd pak složil píseň pro svou ženu, která mi vždy nahání husí kůži. (o jejich příběhu jsme s Pavlou zde na blogu už v minulosti psaly)


MATTHEW WEST


zpěvák prožil těžké období, kdy musel podstoupit operaci hlasivek a nevěděl, zda se mu ještě vrátí hlas a bude vůbec moci zpívat.


ROBBIE SEAY BAND


jejich písnička "New day" je pro ranní budíček naprosto skvělá


A pak jsou tu zpěváci nebo skupiny, od kterých znám třeba jen pár písniček, které se mi líbí.
BRANDON HEATH, JEREMY CAMP, MANAFEST, CASTING CROWNS, THIRD DAY, MercyMe...

Playlist:
(stačí kliknout a otevře se vám video)

1. Francesca Battistelli - Beautiful, beautiful
2. Moriah Peters - Iˇll Wait for You
3. For King and Country - Fix My Eyes
4. Todd Smith - Our Love Will Survive
5. Matthew West - The Motions
6. Robbie Seay Band - New Day
7. Brandon Heath - Love Does
8. Jeremy Camp - He Knows
9. Manafest - Every Time You Run
10. Casting Crowns - Broken Together
11. Third Day - Soul On Fire
12. Mercy Me - Greater

Přeji příjemný poslech a snad se vám bude něco líbit.
Krásný letní den s Bohem,
Monika

středa 3. června 2015

omalovánky - knihy Bible

Určitě jste slyšeli o omalovánkách pro dospělé a přiznám se, že kolikrát mám chuť si nějaké pořídit a oprostit se od stresu. Vypnout na chvilku mozek, když je toho na člověka už opravdu dost.

Ale já vám tu nechci ukazovat tento typ omalovánek. Našla jsem totiž pěkné omalovánky pro děti, podle kterých se mohou učit jednotlivé knihy Bible.

Je to sice v angličtině, ale to možná nemusí být vůbec na škodu. Za prvé se mohou přiučit angličtinu a za druhé, když se názvy budou učit, tak jim ta anglická slovíčka nemusejí napovídat :-D

Takže se můžete podívat, jak jsem si vyhrála :-D Nemám ještě úplně všechno, ale velkou část už vybarvenou mám. Pokud jsou vaše dítka větší, pak jim samozřejmě můžete vybarvování přenechat a o zábavu je postaráno.




Na stránkách Ministry-To-Children ještě nemají listy pro všechny knihy Bible. Starý Zákon je již kompletní, ale v Novém jsou zatím jen 4 evangelia.



Tak pokud máte zájem, zde je odkaz, kde se dozvíte víc.... ZDE.

Krásný den s Bohem.
Monika