pátek 31. října 2014

Být miliardářem neomrzí .... ?

V televizi teď běží reklama, kde jakýsi "miliardář Henri" zve ostatní do klubu stejně majetných lidí. Zrovna včera jsem viděla část, kde se Henri zamýšlí nad tím, zda ho být takto bohatý už neomrzelo. Pak se ale usměje svému "vtipu" a pronese, že ho to neomrzí.... vážně neomrzí.....


A mně hned napadlo, že to tak asi zase úplně pravda nebude. Nechtěla bych, aby se to bralo tak, že jsem "chudá" a tak bohatým nepřeji jejich "štěstí" a byla bych ráda, kdyby všichni o své peníze přišli. Ale opravdu už mně párkrát napadlo, že být takto bohatá a mít vše, nač jen pomyslím, není něco, co bych asi opravdu chtěla zažít. Ono to totiž nese svá úskalí....

Myslím, že takový člověk asi začne jinak pohlížet na své okolí. Jsou ti lidé kolem mně opravdoví přátelé nebo se chtějí jen "přiživit"? Má mně můj partner rád pro mně samotnou nebo pro peníze? Tamten člověk se divně dívá, nechce mi něco sebrat? Není to závistivec, který mi ublíží jen proto, že jsem na tom mnohem líp než on? Nevím jak by to bylo u vás, ale myslím si, že takové myšlenky prostě musí přijít.

Ono to bude úžasné si moci pořídit co chcete, odjet na dovolenou kam chcete, zahrnout své blízké vším, co jim udělá radost. Jenže co pak? Když dosáhnete takového bohatství a víte, že už nemusíte nikdy nic dělat, jak se váš život změní? Nejprve je to určitě zábava, potom asi nuda a nakonec může dojít i na deprese, drogy, sebevraždu ... Nejsem odborník a nemám žádný patent na pravdu. Ale když vidím zmařené lidské životy lidí, kteří mají vše a nakonec přijdou o to nejcennější, o svůj život ... tak přemýšlím, co je k tomu dohnalo.

A tak jsem vzala do ruky Bibli a našla následující verše. Zkuste se nad nimi zamyslet a popřemýšlet o bohatství, které nám nabízí tento svět a které nám nabízí Bůh...

Marnost nad marnost! řekl Kazatel. Marnost nad marnost, všechno je marnost! 
K čemu je člověku všechno to pachtění, kterým se pachtí pod sluncem?  
Kazatel 1:2-3

Je hrozná bolest, kterou jsem viděl pod sluncem: Bohatství, které majitel kupí ke svému vlastnímu neštěstí. Nešťastným obratem může to bohatství ztratit; když zplodí syna, nezanechá mu vůbec nic. 
Z lůna své matky vyšel nahý a stejně, jak přišel, zase odchází - vůbec nic si s sebou neodnese 
přes všechno svoje pachtění.
Kazatel 5:12-14

Veškeré pachtění má nasytit lidská ústa,
 duše však přesto zůstává hladová.
Kazatel 6:7

Bohatství přece netrvá věčně, 
netrvá ani koruna králů. 
Přísloví 27:24

Nehromaďte si poklady na zemi, kde je ničí mol a rez a kde zloději vykopávají a kradou. 
Raději si hromaďte poklady v nebi, kde je mol a rez neničí a zloději nevykopávají ani nekradou. Vždyť tam, kde máš poklad, budeš mít i srdce.
Matouš 6:19-21

Opravdu velikým ziskem je ovšem zbožnost, která umí být spokojená s tím, co má. 
Nic jsme na svět nepřinesli a nic si také neodneseme. 
Máme-li tedy jídlo a oděv, můžeme být spokojeni. 
Ti, kdo touží zbohatnout, upadají do pasti pokušení a do mnoha pošetilých a škodlivých tužeb stahujících lidi do zkázy a záhuby. Láska k penězům je totiž kořenem všeho zla; v honbě za nimi někteří zbloudili z cesty víry a sami si způsobili nesčetná muka.
1.Timoteus 6:6-10

Toužím, aby byli povzbuzeni v srdci a spojeni láskou, 
aby dospěli k veškerému bohatství plné jistoty porozumění 
a k poznání Božího tajemství - Krista, 
v němž jsou skryty všechny poklady moudrosti a poznání.
Koloským 2:2-3

A teď je to na vás, máte nějaké verše pro Henriho? 
Chtěli byste se přidat do jeho klubu?
Těším se na vaše komentáře a přeji krásný den s Bohem.
Monika


středa 22. října 2014

Co děláte s Biblí?

Trochu zvláštní otázka, viďte...

Ale musím se tu přiznat, že byly v mém životě (v mém novém křesťanském životě) momenty, kdy jsem Bibli jen převážela z místa na místo, ale ani jsem ji nezvládla otevřít, natož si v ní číst nebo studovat. Nebudu vás zahrnovat důvody, výmluvou či ospravedlněním se ... všechno je to zbytečné, protože vím, že na Boha a jeho Slovo bych si čas měla vždy najít. Měla bych to umět a měla bych to dělat. Ale nejsem dokonalý člověk. Jsem člověk, který dělá chyby, který hřeší. Co je ale podstatné.... jsem člověk, který takové věci chce napravit, který chce dát věci do pořádku a srovnat si své priority a svůj život.

Právě v této době jsem si začala doma studovat Kázání na hoře v Matoušově evangeliu a naplňuje mně to takovou silou a energií, že si říkám, proč jsem se do toho studia nepustila dřív. Jsou dny, kdy se v průběhu dne k Bibli ani nedostanu a pak jsem večer celá nervozní, že jsem si ještě nepřečetla a nepostudovala svou "dávku duchovna" :-D

A protože jsem člověk, který potřebuje neustálé podněty, aby pokračoval ve věcech, které jednou započal, je to stejné i s Biblí a jejím čtením. Potřebuji v sobě nechat doutnat tu touhu po vědění, po učení a objevování tajů Písma. A tak mně napadlo, že by i pro vás mohlo být zajímavé, kdybych vám tu shrnula pár tipů, které by vám mohly pomoci ve studiu a čtení Bible.

STUDIJNÍ KNÍŽKY
existuje mnoho knih, které vám pomohou studovat jednotlivá témata či knihy Bible. Především je ale důležité si zjistit něco o autorovi, abychom znali jeho víru a jeho pochopení Bible. Nechci hned někoho automaticky označovat za falešného učitele, ale některé výklady nás akorát můžou zmást a nebo můžeme nesprávně pochopit výklad, aniž bychom si to uvědomili.


ONLINE STUDIA
jak se říká, internet je mocný a je to tak, najít se tam dá prakticky cokoliv. A tak i biblická studia, která mohou být i zdarma. Většinou je potřeba se jen zaregistrovat a pak už je to zcela na vás. Můžete se přidat ke skupince a diskutovat téma společně (třeba přes facebook skupinu, nebo blog), ale nikdo vám nebrání i v samostudiu. Často chodí na email články, odkazy na videa a na diskuze, která se k témamu vztahují.

(obrázek je pro ilustraci, není to reklama ke konkrétnímu studiu)

PLÁNY (na čtení, studijní)
no a na internetu najdete i spoustu čtecích plánů ... jak přečíst Bibli za rok, za půl roku nebo za 3 měsíce. Nebo si můžete stáhnou elektronickou verzi Bible do telefonu a k ní i nějaké přednastavené tématické plány, které zahrnují verše ke studované problematice.



Já osobně tyto věci kombinuji. Tedy až na ten plán v mobilu, protože mně telefon zlobí a Bible se mi z SD karty smazala :-(
Ale jak jsem uvedla, právě teď studuji část Matoušova evangelia a mohu jednoznačně doporučit tuto knihu:
Paul Earnhart, Pozvání k duchovní revoluci - studie "Kázání na hoře"



papírová kniha je myslím neprodejná, ale můžete si stáhnout elektronickou verzi, která je na těchto stránkách:


A co vy? Víte teď naprosto přesně, kde leží vaše Bible? Práší se na ni nebo se vám rozpadá v rukách, protože v ní neustále listujete, zapisujete si do ní a podtrháváte? :-D
Bude to znít divně, ale přeji vám, aby se z vaší Bible stávalo "salátové" vydání, protože to o něčem svědčí ... :-D

Krásný den s Bohem,
Monika

čtvrtek 16. října 2014

Pozvánka na přednášku - říjen 2014

DOVOLUJEME SI VÁS POZVAT NA KŘESŤANSKOU PŘEDNÁŠKU NA TÉMA


JAKÁ JE OPRAVDOVÁ BOŽÍ SPRAVEDLNOST?


Přijme Bůh do svého nebeského království těžké zločince?
Může dobrý člověk skončit v pekle?
Bude nás Bůh soudit podle našich skutků nebo víry?



DATUM:                              STŘEDA 22.10. 2014
ČAS:                                    18.30 hod.

MÍSTO KONÁNÍ:                TYRŠŮV DŮM, ÚJEZD 40,
                                            VCHOD Z VŠEHRDOVY ULICE

PŘEDNÁŠÍ:                         Jan Vlček


PO PŘEDNÁŠCE BUDE ČÁST VĚNOVANÁ OTÁZKÁM A ODPOVĚDÍM

VSTUP ZDARMA

INFORMACE, DOTAZY: 724 122 088, 777 630 724