pátek 31. května 2013

Začít sama u sebe

Tak jsem zjistila, že jsem opět trošku pozadu s články a že bych to měla napravit. Přemýšlela jsem o tématu, který by byl zajímavý a čtivý. A nějak to nešlo.... až jsem si řekla, že napíšu o něčem, co jsem měla přímo na očích a co považuju za nepěknou reklamu křesťanů. Není to nic, co bych ráda vykřikovala do světa, ale na druhou stranu chci poukázat, že nikdo není dokonalý a všichni se musíme snažit.

Začnu ale trošku odjinud.
Všichni jsme takovou vizitkou křesťanství a naší víry v Boha. Pokud se budeme chovat nepěkně, oblékat se neslušně a mluvit sprostě, pak budeme pro ostatní ukázkou, jak vypadá křesťan. A nebude to pěkný obrázek. Myslím, že skandály katolických kněží jsou názorným příkladem, že spoustu lidí víra odrazuje už proto, že se mohou setkat s takovými lidmi a může to být pádný argument, proč o Bohu ani nechtějí slyšet.

A tak si říkám, že si musím dát pozor, jak se vůbec prezentuji světu. Jestli jsem dobrou vizitkou a zda mohu jít ostatním příkladem. Nedělám si iluze a i já samozřejmě nejsem vždy úspěšná. Ale kdo je dokonalý... hlavní je, že se člověk snaží. Co je však také důležité, je dobře se prezentovat i vůči svému blízkému okolí. Já jako maminka od malého dítěte teď zažívám, že nasává jak obrovská houba vše, co kolem vidí. Co řeknu a udělám můžu za chvilku vidět v menším provedení své dcerky :-) A tak je důležité vědět, jak se chovat a správně žít jak v našem každodenním životě, tak třeba i na bohoslužbě.

A už jsem u jádru pudla, jak se říká. Na poslední bohoslužbě jsem byla svědkem toho, že jedna mladá dívenka trávila většinu času s mobilem v ruce a já krásně viděla na displej. Elektronická verze Bible to rozhodně nebyla. Dívenka hrála jednu hru za druhou a já si říkala, jaká je to neúcta vůči Bohu i ostatním. A tak jsem přemýšlela, co dělat, aby moje dcera takto nedopadla. Aby měla bohoslužbu v úctě. Aby tam ráda chodila a účastnila se celého shromáždění. Aby ji bavilo zpívat Bohu a modlit se k němu. Aby ráda poslouchala kázání a přijímala Večeři Páně s upřímným srdcem. Myslím, že člověk musí začít sám u sebe. Musí být dobrým příkladem a začít včas. Nečekat na pubertu, ale už odmalinka ukazovat, že Bůh je v našem životě důležitý. Že nechodíme v neděli na bohoslužbu z donucení, ale že se tam těšíme a jsme rádi, když trávíme čas s ostatními křesťany.

Snad v tom budeme s manželem úspěšní a ukážeme naší dceři správnou cestu k Bohu.

Krásný den s Bohem,
Monika



úterý 14. května 2013

POZVÁNKA NA PŘEDNÁŠKU


                                            DOVOLUJEME SI VÁS POZVAT NA KŘESŤANSKOU PŘEDNÁŠKU NA TÉMA

                  VÝZNAM STAROVĚKÉHO IZRAELE

                                  BOHATÁ OBRAZOVÁ DOKUMENTACE                                                  
                   MALÁ VELKÁ ZEMĚ NA KŘIŽOVATCE TŘÍ KONTINENTŮ                                                                       
                   JEJÍ DUCHOVNÍ ROLE A DĚDICTVÍ PRO CELÉ LIDSTVO 

                                                        DATUM: středa  15. 5. 2013
                                                              ČAS: 18.30 hod.
                       MÍSTO KONÁNÍ: TYRŠŮV DŮM, ÚJEZD 40,  II. VCHOD, 2. PATRO
                                                      (vchod též z Všehrdovy ulice)

PŘEDNÁŠÍ: Ed Brand
VSTUP ZDARMA
PO PŘEDNÁŠCE BUDE ČÁST VĚNOVANÁ OTÁZKÁM A ODPOVĚDÍM 
PŘEDNÁŠKA TLUMOČENA DO ČEŠTINY                                                                                      
INFORMACE, DOTAZY: 777 630 724  to-morrow@volny.cz