sobota 26. ledna 2013

Virtuální debaty

Nechtěla bych teď psát o předvolebním šílenství a rozruchu kolem celých prezidentských voleb, ale i tak se následující téma dá použít i na tuto situaci. Já se chci dotknout trošku specifického problému, který se mezi lidmi často vyskytuje. Přiznám se, že nevím, jak to pojmenovat, je to nepřejícnost, závist, škodolibost, nevraživost, neúcta či jen volání o pozornost? Mluvím o anonymním virtuálním světě, kde se lidé mohou schovat a jednat bez zábran....

V posledních dnech jsem totiž hledala nějaké informace na internetu a dostala se na pár kosmetických blogů, kde slečny a paní často recenzovaly výrobky z dekorativní i pečující kosmetiky. Ať šlo o články nebo videa, bylo to vždy moc hezky připravené, bylo to zajímavé a rozhodně to bylo nápomocné. Věřím, že tyto slečny a paní si s tím dávají velkou práci, stráví nad tím hodně času a dávají se všanc okolnímu světu, který ne vždy ocení jejich snahu. Byla jsem svědkem několika písemných útoků od anonymů, kteří reagovali zcela nepřiměřeně, kolikrát jak se říká "mimo mísu" a rozhodně s cílem co nejvíc dotyčnou zasáhnout.

Víte, já to trošku nechápu. Pokud se někomu článek nelíbí a nebo má problém s celým blogem, tak proč tam tak často chodí a háže na něj špínu. Není lepší trávit čas tím, že si najdu jiné stránky, které se mi budou líbit a kde najdu to co hledám? No, to asi funguje v perfektním světě, ale ne tady a teď :-)

No, ale abych se vrátila k tématu. Jednou věcí jsou tyto anonymní vzkazy od lidí, kteří se v útocích snad vyžívají. Těžko tu budu rozebírat jejich pohnutky, protože můžou být různé a přiznám se, že to prostě moc nechápu. Ale to je jen jedna stránka věci. Druhou je to, že nadšené čtenářky blogu se pustí do horečného obhajování autorky či samotného blogu a napadají anonyma podobným způsobem, jakým to prve dělal on. A ačkoliv jsem kolikrát měla chuť napsat taky něco peprného, raději jsem to neudělala.

A tak jsem si sedla do křesla, vzala Bibli a podívala se do knihy Přísloví, abych zjistila, co si o tom všem myslí Bůh. Protože když už hledat cennou radu, tak právě Bůh nám ji může poskytnout :-)

Sám sebe neměj za moudrého, cti Hospodina a vyvaruj se zla!           Přísloví 3:7

A našla jsem hodně veršů, které mi pomohly:

Neodpovídej tupci na jeho tupost, aby ses mu sám nezačal podobat. Přísloví 26:4
no....ještě že jsem nakonec nic nenapsala, co? :-)

Začátek hádky je protržení hráze - raději přestaň, než spor vypukne! Přísloví 17:14

Cokoli říkat tupci je zbytečné, moudrostí tvých slov jen pohrdne. Přísloví 23:9

Ovoce svých úst každý hojně sklidí, vlastní skutek se k člověku navrátí. Přísloví 12:14

Záplava slov se bez hříchu neobejde, rozumný drží svůj jazyk na uzdě. Přísloví 10:19

Kdo se rád hádá, ten rád hřeší, kdo si otvírá ústa, říká si o potíž. Přísloví 17:19

A tak si říkám, že si musím dát pozor, abych se do takových slovních - písemných přestřelek nenechala vtáhnout. Mohu dotyčnému vyjádřit podporu, ale nechci se přidat do řady těch, kteří se "snižují" na podobnou laťku anonyma a začnou napadat jiné. Máme svobodu slova, a jak kolem sebe vidíme, tak každý si může říkat co chce a bohužel je často jedno zda je to pravda či lež. Ale to přece neznamená, že musím hrát jako ostatní, házet špínu a urážet jiné lidi. Všichni jsme stvořeni Bohem a..............

Kdo zesměšňuje chudáka, uráží jeho Tvůrce; škodolibý člověk trestu neujde. Přísloví 17:5

Myslím, že na každého dojde a my nejsme ti, kteří by měli soudit jiné. To za nás udělá Bůh. A když přece jenom budeme chtít něco říct, či napsat, mějme na paměti následující verš:

Starosti člověka tíží v srdci, laskavé slovo ale radost navrátí. Přísloví 12:25


Přeji hezký víkend,
Monika

neděle 13. ledna 2013

Studium na Facebooku

Přestože nebyl zájem o společné biblické studium Lukáše 1-8, bude probíhat alespoň na našich Facebook stránkách a vy se můžete kdykoliv připojit. Materiály jsou k dispozici po registraci na stránkách Goodmorninggirls.org , kde vám po přihlášení, budou chodit v emailu. Ale i bez nich se dá studovat, stačí sledovat jejich blog či naše facebookové stránky.

Přeji hezký zbytek neděle,
Monika

**************************************************************************

Malá změna - na FB neprobíhá klasické studium, jsou tam jen vypsané verše pro daný den a je na vás, zda se k nim budete chtít vyjádřit. Nebojte se toho a přijďte se podívat a trošku nás podpořit. Ať víme, že vás to zajímá :-)

Děkuji, Monika

středa 2. ledna 2013

Online studium - Žít jako Ježíš

Vítám vás v novém roce a doufám, že bude pro všechny Bohem požehnaný! 

Tentokrát se chci s vámi podělit o možnost studia pořádaného stránkami "Good Morning Girls" , které se bude věnovat knize Lukáš 1-8.kapitola s názvem "Žít jako Ježíš". Jde o dvouměsíční studium, které začíná 14.ledna 2013.

Již domlouvám podrobnosti ohledně překladu materiálů, které budou k dispozici zde na blogu v češtině, popřípadě můžete materiály získat přímo přes stránky "Good Morning Girls" v angličtině. Studovat si můžete samy podle svého vlastního časového plánu nebo se držet předepsaného rozvrhu a přidat se do studijních skupin. Je to jen a jen na vás.

Sama nabízím možnost společného studia skrze naše Facebook stránky, kde můžu sdílet další materiály, texty a odkazy. Prosím, pokud máte zájem, ozvěte se přes komentář, email nebo Facebook, abych věděla, že je o to skutečně zájem a mám v tom pokračovat. Pokud zájem  nebude, uveřejním zde jen přeložené materiály s časovou osnovou a bude na vás, zda se studiem začnete nebo ne.  Ale věřím, že ať to bude naše společné studium či individuální - bude pro vás prospěšné a zase víc nás přiblíží k Bohu.