úterý 22. března 2011

Co můžeš udělat hned, neodkládej na zítřek...

Jak se nám blíží termín porodu, stále víc si s Honzou malujeme budoucnost s naší malou. Plánujeme společné procházky, výlety, jaké sporty budou s tatínkem provozovat, jak já s ní budu tvořit přáníčka, kam pojedeme na dovolenou a podobně. Myslím, že je to zcela přirozené, že si všichni plánujeme budoucnost, uvažujeme dopředu a mnohdy odkládáme věci na později. Honza měl tuto neděli na toto téma moc hezké kázání a proto se o něj s vámi podělím. Myslím totiž, že je to docela důležité téma, které se týká opravdu každého z nás.

A teď vy, kdo říkáte: "Dnes nebo zítra se vypravíme do tamtoho města. Strávíme tam rok a vyděláme si obchodem" - vy přece ani nevíte, co bude zítra! Co je váš život? Nic než pára. Na chvilku se ukáže a pak mizí. Raději máte říci: "Dá-li Pán a budeme živí, uděláme to či ono." Jakub 4:13-15

Máme spoustu plánu, ale vše se v našich životech může změnit v jedinném okamžiku. Stačí malá nepozornost nebo být na špatném místě ve špatnou dobu. Můžeme se opozdit či naopak být někde moc rychle a vše, co jsme si naplánovali se může ztratit. Ať už jsou to ty plány či náš život.

zdroj

Naše představy, snahy a plány můžeme ovlivnit jen částečně. Bůh je ten, který má ve své moci naši budoucnost za deset let, ale i dnes, třeba právě teď. Uvědomujeme si, že zítřek může být poslední den, kdy si přečteme nějakou pasáž z Písma? Nebo že nedělní Bohoslužba byla poslední, které jsme se mohli účastnit? Je těžké si neustále uvědomovat, že se nám může přihodit něco velmi nepříjemného s naším zdravím či životem.

Není čas otálet. Jak se píše v Matouši 8:19-22 (není čas ani pohřbívat mrtvé). Není čas otálet, chce-li člověk Boha následovat a něco pro něho udělat. Neodkládejme své povinnosti vůči Bohu.

- dnes nepůjdu na Bohoslužbu, musím si něco zařídit, ale příště...to určitě už zase přijdu.

- dnes vynechám večerní modlitbu, jsem už moc ospalá, nechám to na zítřek.

- dnes si studovat nebudu, musím udělat jiné věci, nechce se mi, nechám to na jindy.

- letos se ještě na křest necítím, ale příští rok už určitě.

Nevymlouvejme se na "hlouposti", protože ty nás usvědčují, že Bůh pro nás není na prvním místě. Jen se podívejme do Lukáše 14:16-24. Hosté odmítají přijít na hostinu. Ale zítra, příští týden nebo příští rok už nemusíme dostat příležitost to napravit.

A tak bych to shrnula do jedné věty: V životě není nic důležitějšího než práce pro Boha. Podle toho bychom měli žít a jednat. A ujasnit si priority v našich životech.

úterý 8. března 2011

takové malé televizní povídání :-)

V posledních dnech či týdnech jsem si všimla na internetu a v novinách zajímavých titulků. Nova má problém se sledovaností turecké telenovely, kterou snad dávali každý den v hlavním vysílacím čase a následně se propadla sledovanost i u Superstar. Prima teď také stahuje jakýsi program o vaření celebrit a ani nový pořad Šéfka moc lidí nezaujal. A já si říkám, že by konečně?

zdroj

Televize do nás hustí tolik pořádů stále dokola, že už mi z toho jde hlava kolem :-) Ano, když byla první Superstar, i já se ráda podívala a poslechla si pěknou písničku. Ale vidět to po několik měsíců každý rok, každou neděli večer, popřípadě ještě nějaký večer v týdnu....to je na mně opravdu moc. Ale co, lidem se to líbí, tak to do nich hustěme co to jde. Na Slovensku je velkým hitem turecká telenovela, tak to nabídneme i tady a nejlépe několikrát v týdnu, aby se k tomu dostal opravdu každý! Brrrr, tak tohle mně vážně odradilo a můžu s klidným svědomím říct, že jsem ještě neviděla ani jeden díl a nemám pocit, že bych o něco přišla :-)

No a co ta reality show Šéfka na Primě? Původně jsem se chtěla na první díl podívat, ale když jsem viděla v upoutávkách Noru Mojsejovou, nějak mi došlo, že tahle soutěž asi nebude mít takovou úroveň, jakou bych čekala. Tak jsem si s manželem pustila DVDčko a byla spokojená. Teď mi stačí vidět rozhádané upoutávky, sebestředné výlevy soutěžících a vím, že tohle je další pořad, který nemusím vidět.


zdroj


A teď proč to tu vlastně píšu? Svět kolem nás je takový jaký je. Moc s tím nezmůžeme, ale neměli bychom mu propadat. Nejsem náboženský fanatik, který by po obrácení na víru vyhodil televizi z okna a spálil celou svou světskou knihovnu (mám ráda detektivky a má knihovnička se "pyšní" skoro kompletní sbírkou knih Jefferyho Deavera). S Honzou rádi sledujeme seriál Přátelé a v autě posloucháme moderní rádia. Co jsem teď doma, tak si tu televizi pustím a koukám třeba na seriál Columbo nebo Vraždy v Midsomeru....myslím, že jsem obyčejný člověk s obyčejnými zájmy.

Ale nechce se mi podléhat komerčním tlakům. Nechce se mi podléhat chvilkové módě. Mám radost, když si objednám zajímavou knížku, která mě přibližuje k Bohu. Když vidím slušný film, který není plný sprostých slov a nahých scén. A jsem moc ráda za vypínací tlačítko na ovladači, protože když už na něco takového narazím, můžu to vypnout. Nikdo mě nenutí se na to dívat. Ano, nikdo nikoho nenutí! Občas mám takový chvilkový pocit, jako by to ta která televize chtěla udělat, ale ne.....není to povinné :-)

Jenže ví o tom i ostatní? Někdy mi přijde, jakoby ten dnešní svět hlásal, když se nedíváš na tohle, nejsi dostatečně "in". Pokud nemáš stejné oblečení, stejné šperky, stejná CDčka či mobil jako ty takzvané "celebrity" z televize, tak nejsi dostatečně "cool". A člověka to svádí dívat se na ty pořady, kopírovat puberťácké hvězdičky, protože o čem by si s ostatními povídal, když tohle je tak diskutované téma. No a když to dávají v televizi, proč bych se vlastně nedívala? Co jiného po večerech dělat, že ano... Ale je tu přece to tlačítko, ten vypínač. A mluvit se dá i o jiných věcech, které mají váhu, které jsou IN a COOL a já nevím co ještě se dnes užívá za výrazy :-)

A tady je pár veršů z Bible, které mě k tomuto tématu přišly vhodné k zamyšlení:


"Nenechte se formovat tímto světem - raději se nechte proměňovat obnovou své mysli, abyste dokázali poznat, co je Boží vůle - co je dobré, náležité a dokonalé." Římanům 12:2


"Nikoho nenechte, aby vás klamal prázdnými řečmi, neboť kvůli těmto věcem přichází na neposlušné lidi Boží hněv." Efeským 5:6


Trošku mě mrzí, že si lidé v televizích myslí, že čím obscénnější, extravagantnější a nechutnější jejich pořady budou, tím větší sledovanost získají. Ale potěšilo mě, že zrovna ve zmiňovanou neděli, kdy proti sobě bojuje Superstar na Nově a Šéfka na Primě, vyhrála na celé čáře ČT1 s povídkama s Miroslavem Donutilem. Je vidět, že ještě není vše ztraceno.