pátek 24. prosince 2010

Vánoční přání


Přeji vám klidné prožití svátků a úspěšný nový rok. Ať vám Bůh žehná a je součástí vašich životů!
Monika

sobota 11. prosince 2010

Závist

Na začátek bych se chtěla omluvit, že jsme dlouho nic nenapsaly, ale vynasnažíme se to napravit a připravit pro vás články a zamyšlení častěji než doposud. Pro dnešek jsem si vybrala téma Závist, které zaznělo na jednom našem nedělním kázání.

Každá z nás má asi představu co to závist je. Určitě jsme se s ní všechny setkaly a popravdě, určitě jsme samy někdy někomu záviděly. Myslím, že je to lidská přirozenost jako jiné reakce na určité podněty. Něco nás rozesmutní, rozveselí, překvapí a něco holt i vyvolá určitou míru závisti.

"Copak nejste tělesní a nechodíte po lidských cestách, když mezi sebou máte závist a svár?" 1.Korintským 3:3

Však v samotné Bibli najdeme hodně takových příkladů. Je opravdu úžasné, jak vše s čím se v dnešní době musíme vypořádávat, je zapsáno už v tak staré knize. Jak Bůh myslel opravdu na všechno. Když se podíváme do knihy Genesis 4:38 na příběh Kaina a Ábela. Jak Kain tak záviděl svému bratru, jak mu nepřál Boží náklonnost. Další příběh najdeme jen o pár kapitol dále v Genesis 30:1. Zde Ráchel bojuje s neplodností a se závistí vůči těhotné sestře. Když se podíváme do 1.knihy Samuelovi 18:6-11, najdeme zde příběh Saula a Davida. I zde se vyskytuje závist. Závist panovníka na svého poddaného, který má větší slávu než on sám. Dochází to až tak daleko, že chce Saul Davida zabít. No a pokud chceme najít nějaký příběh z Nového Zákona, pak se můžeme podívat do Jana 11:45-48. Zde farizeové závidí Ježiši jeho vliv na lidi. Mnozí tehdy Ježíši uvěřili, když viděli jeho zázraky a farizeové se báli o svou moc. Všechny víme, jak tento příběh končí - i když pro nás vlastně začíná.

A teď se můžeme podívat kolem sebe a zamyslet se nad tím, jestli opravdu musíme ostatním závidět. Když vidíme, že si někdo něco pěkného pořídil, mohu si říkat "jé, to bych taky chtěla". Když se někomu daří v práci, může mě to motivovat k lepším výkonům. Nic z toho není špatné. Vždy si budeme uvědomovat rozdíly mezi námi a ostatními. Proto je svět tak různorodý. Každý člověk má svůj život a ten je jedinečný. Ať už okolnostmi, tak povahou toho samotného člověka. Není špatné si to uvědomovat. Není špatné to vidět a mít na to nějaký svůj názor. Čeho bychom se však měly vyvarovat je nepřejícný postoj vyvolaný právě pohledem na výhody někoho jiného.

Mít vlastní přání něčeho dosáhnout, něco vlastnit jako ostatní kolem nás - to není špatné - ale nesmí se to změnit v nepřejícnost, zlost či posedlou touhu. A na závěr verše od Boha:

"Žijme poctivě jako ve dne: ne v obžerství a opilství, ne zhýrale a nestydatě, ne ve sváech a závisti." Římanům 13:13